´´AFRİKA´DA KUR´AN KARDEŞLİĞİ-2´´ PROJESİ ARAÇ UĞURLAMA PROGRAMI

´´AFRİKA´DA KUR´AN KARDEŞLİĞİ-2´´ PROJESİ ARAÇ UĞURLAMA PROGRAMI

 
Konu: ‘’Afrika’da Kur’an Kardeşliği –2’’ Projemiz Hk. Tarih: 12.03.2019

Değerli Basın Mensupları;

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, TürkKızılayı, Hayrat İnsani Yardım Derneği ve Vakfımız işbirliği ile başlatmış olduğumuz ‘’Afrika’da Kur’an Kardeşliği’’ projemizin 2. aşamasını tamamlamış bulunmaktayız. Bu proje kapsamında temin edilen Kur’an-ı Kerim ve Elif-Ba’lardan oluşan aracımızı uğurlama programına hepiniz hoş geldiniz.

Afrika’da bulunan mevcut okulların misyoner tutumları ve sömürgecilere karşı vermiş oldukları tepkiler sebebi ile Afrikalı kardeşlerimiz kendi eğitim sistemlerini geliştirmişlerdir. Çocuklar sabahları medrese dersine, öğleyin okullarına gidiyor, akşam ise tekrar medreseye gelip eğitimlerine devam ediyorlar.
Ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz minik ellerin kalem defter tutmasına izin vermemektedir. Çocuklarımız olmayan defter ve kalemler yerine tahta levhalar üzerine kömürle yazı yazmak zorunda kalıyorlar.
Hiçbir şekilde defter ve kalem kullanmadan sadece ve sadece öğretmenlerin söyleyerek çocuklarında tekrar ederek öğrenmesi ve ezberlemesi yöntemine dayanan şifahi eğitim sistemi, imkânsızlıklardan ve yoksulluktan dolayı Afrika ülkelerinde vazgeçilmez bir yöntem haline gelmiştir.
‘Luh’ adı verilen tahta levhalar yaşanan bu zorlukların nasıl aşıldığına dair güzel bir örnektir. Luh üzerine yazılan her bilgi ve ayet ezberleninceye kadar silinmeden bekletilir, ezberleme tamamlanınca levha silinir ve yeni dersler levhaya yazılır. Öğrencilerin ezber yapacağı Kur’an-ı Kerim olmadığından bu yöntem halk tarafından geliştirilmiştir.

Değerli Basın Mensupları;

Müslüman Afrikalı kardeşlerimiz karşılaştığı her türlü zorluğa rağmen çocuklarının eğitimine önem vermiştir. Neredeyse her aileden bir hafızın yetiştiği bu ülkelerde eğitim için örnek bir mücadele sergilenmektedir.
Kardeşlerimizin bu mücadelesine destek olmak amacıyla başlatmış olduğumuz ‘’Afrika’da Kur’an Kardeşliği 2’’ projemiz kapsamında temin edilen Kur’an-ı Kerim ve Elif-Ba’lardan oluşan aracımızı Afrika’da 17 ülkede dağıtılmak üzere sizlerin huzurunda uğurluyoruz.
‘’Afrika’da Kur’an Kardeşliği 2’’ adı altında başlatmış olduğumuz bu kampanyamıza destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyoruz.
Ayrıca bizleri bu çalışmalarımızda yalnız bırakmayan siz değerli basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

Fatma Nur AŞCI
Mehir Vakfı Özel Kalem Müdürü