11. UFUK TURU TOPLANTILARI SONUÇ BİLDİRGESİ

11. UFUK TURU TOPLANTILARI SONUÇ BİLDİRGESİ

  11. Ufuk Turu Toplantıları, Sonuç Bildirgesi´nin okunmasıyla sona erdi. Bildirgede, sivil toplumun önemine dikkat çekilerek "Devlette görülmeye başlayan normalleşme ve sivilleşme girişimlerini önemsiyoruz" denildi
Konya Sivil Toplum Kuruluşları tarafından 7-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında Alanya Bera Otel’de organize edilen 11. Ufuk Turu Toplantıları, Sonuç Bildirgesi´nin okunmasıyla sona erdi. Konya STK´ları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi´nin yanısıra İcra Heyeti´nden Abdurrahman Korkmaz, Muhsin Görgülügil, Sait Çamkerten ve Mehmet Kanmaz´ın birlikte sundukları bildirgede, toplantıların Konya´da faaliyet gösteren 112 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Konya STK’ları ev sahipliğinde, Türkiye’nin her bölgesinden otuzüç ilden sivil toplum kuruluşlarını temsilen gelen yaklaşık 450 katılımcı ile icra edildiği vurgulandı. İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, "Bu yılki toplantılarda “Küresel Hareketler ve Sivil Toplum” konusu, konunun uzmanı akademisyen, düşünce adamı ve sivil toplum yetkilileri tarafından sunulan tebliğler çerçevesinde farklı yönleriyle ve derinlemesine tartışılmıştır. Toplantılar, “Küresel Yönetişim ve Sorunlar", "Yeni Medya ve Kitlesel Hareketler" "Sivil Toplum ve Devlet" ana başlıkları altında üç gün süreyle, üç oturum, üç söyleşi ile gerçekleştirilmiştir. Uzmanların tebliğlerinden sonra değerlendirmeler, istişarî mahiyette yüz yüze görüşmeler yoluyla katılımcıların karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaları sağlanmıştır" denildi.

İŞTE 11. UFUK TURU´NUN SONUÇ BİLDİRGESİ

Toplantıların sonunda hazırlanan ve Selvi tarafından okunan sonuç bildirisi şöyle:

1. Hepimizin toplumsal ve siyasi hayatta tecrübe ettiğimiz Küreselleşme; bir süreçtir. Bu süreçte etkileşim kaçınılmazdır. Bununla birlikte ‘küreselleşme’ adı altında dayatılmak istenen ve bizim toplumsal yapımıza, kültürümüze, inancımıza ve değerlerimize aykırı uygulama ve politikaları kabullenmek zorunda değiliz.

2. Tarihsel ve kültürel mirasımızın bizlere sunduğu imkanları ve onların korunmasını son derece önemsemekteyiz. Bu değerlerimizin muhafazası için yapılan bütün çalışmaların takipçisiyiz. Bu konuda toplumun tüm kesimleri duyarlı hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

3. Ülkemizde Toplum ve Siyaset Mühendisliği yapma gayretlerini dikkatle takip etmekteyiz. Bir yerlerde planlanarak bizlere servis edilmek istenen bu mühendislik girişimlerini rahatsız edici bulmaktayız.

4. Devlette görülmeye başlayan normalleşme ve sivilleşme girişimlerini önemsiyoruz. Bununla birlikte çeşitli çevrelerde görülen radikalleşme temayülünün toplumun derin hissiyatını anlamaya çalışma yönünde değişmesi gerektiği hususu da ortadadır. Millet iradesine karşı girişimlerin başarıya ulaşma şansı bulunmamaktadır.

5. Bürokratik ve toplumsal irade karşıtı grupların tesis etmeye çalıştığı vesayetin dikkatlerden kaçmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz siyasetine dayatılmak istenen vesayetçi anlayışa karşı STK’lar etkin rol alma kararlılığındadır.

6. Çok boyutlu, çok düzlemli ve çok ilişkili bir süreçte, Yeni Medya kaynaklı belirsizlikler ve tehditlerin yakından izlenmesi gerektiği açıktır. Bu kapsamda Sanal/sosyal medya kaynaklı dejenerasyon ve değer kaymalarının önüne geçilmesinin önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bu araçların sunduğu imkanların yabana atılmaması gerektiğini de not ediyoruz.

7. Sosyal medya ve küresel hareketler, STK’ların uluslararası bağlantılarını geliştirmelerini mümkün kılmıştır. STK’lar bu ağları verimli kullanma konusunda güç birliği yapma kararlılığındadır.

8. STK’lar temel referanslarımıza bağlı kalarak medeniyet değerlerimizin taşıyıcısı olmaya devam edecektir.

Daha adil bir dünya ve güçlü bir Türkiye için katılımcı sivil toplum kuruluşları ve üyeleri, üzerlerine düşeni yapmakta kararlı olduklarını kamuoyuna saygıyla duyururlar.